De reactie van het paard op je gedrag

De loyaliteit van een paard naar de kudde is groot, het is letterlijk van levensbelang voor een paard om als onderdeel van de kudde het grote geheel te ondersteunen. Paarden zijn gewend om gezamenlijk voor zichzelf te zorgen. Ieder leert zijn positie kennen om van daaruit een bijdrage aan het geheel te kunnen leveren. (Als er paarden liggen te slapen zal altijd een dier uit de kudde ‘op wacht blijven staan’ om op tijd de anderen te waarschuwen bij gevaar)

Paarden zijn dienstbaar aan de kudde, dat betekent soms zichzelf wegcijferen, dat doen ze echter niet voortdurend omdat ze dan ook de kudde niet meer kunnen dienen. Er moet ook wat tegen overstaan in ruimte om te eten, te slapen en te drinken. Vanuit de ruimte voor zichzelf ontstaat er weer ruimte om de kudde te dienen. Het paard nodigt de mens uit om te voelen waar zijn loyaliteit ligt. Wat vind ik echt belangrijk, waar sta ik voor en hoe kan ik dat neerzetten in de organisatie waar ik werk?

Een paard is gevoelig voor authenticiteit. Het reageert op de innerlijke boodschap die wij geven. Zegt je hoofd iets anders dan je gevoel, dan zal het paard reageren op je gevoel. Het reageert op je innerlijke boodschap en daagt je uit om eerlijk te zijn tegenover jezelf en anderen. Een paard is het symbool van kracht. Het paard gebruikt zijn kracht heel bewust, welke situatie vraagt om welke krachtsinspanning? Wij mensen kunnen hier veel van leren. Hoe ga je zuinig en effectief om met de kracht die je bezit, ten dienste van jezelf en anderen?

"There is something about the outside of a horse that is good for the inside of a man."