Paard als kudde dier

De levensopdracht van een paard is een levenlang "wij" te blijven. Mensen wordt geleerd de "ik" te ontwikkelen en zo goed mogelijk op eigen benen te staan en zelfredzaam te zijn. Vragen als: Hoe gedraag je je in een groep? Hoe vorm je een groep? Hoe zien de verschillende groepen waar je je in begeeft er eigenlijk uit? Binnen welke groepen begeef je je eigenlijk? In welke fase van groepsvorming begeven wij ons? Hoe kun je als groep met elkaar het beste functioneren? Hoe verdeel je de taken? Hoe motiveer je anderen? Welke taak binnen jouw groep past het best bij jou? Wat is het effect van groepsdynamiek? Steeds meer organisaties zien zowel de toegevoegde waarde, als de noodzaak van samenwerken.

Zonder samenwerking heeft de kudde geen kans op overleven, de kudde zorgt voor veiligheid, voor rust, voor kennis en ervaring in het vinden van het lekkerste gras en het schoonste water, voor plezier om te spelen met andere paarden, om elkaar schoon en beschut te houden tegen slecht weer, om de vacht te onderhouden en vliegen op afstand te houden. Al met al een heel bedrijf, paarden hebben elkaar net als mensen in een organisatie nodig. Zij moeten samenwerken om de beste resultaten te halen. Om te kunnen samenwerken moet je instaat zijn te verbinden of anderen met elkaar kunnen verbinden. Pas dan ontstaat Synergie. Paarden laten ons direct zien waar onze kracht ligt om te verbinden, maar ook onze valkuilen. Door actieve oefeningen met paarden leer je direct en kun snel het effect van je gedrag ervaren.

In een kudde is er sprake van gedeeld leiderschap, de leidende merrie leidt de kudde naar volle weiden en goed drinkwater. De drijvende hengst beschermt de kudde en zorgt dat indringers geen kans maken. Een paard zal in contact met een mens zoeken naar leiderschap. Hoe duidelijk is de persoon tegenover hem en is deze in staat om hem leiding te geven. Het paard zal daar direct feedback op geven aan de persoon tegenover hem.

"Niets is mooier dan de ontmoeting met het mysterieuze. Zij is de bron van alle kennis." ~ Albert Einstein ~